Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Vizyon

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı vizyonu; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile bilime, teknolojiye, endüstriye ve topluma, sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında katkıda bulunan, gıda sistemini her açıdan değerlendirerek yenilikçi ürün ve teknolojik çözümler üretebilen ve ulusal ve uluslararası platformda tanınan bir bölüm olmaktır.

Misyon

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı misyonu; süt ve diğer gıda sistemini bilen, aldığı bilimsel eğitim ışığında süt ve ürünlerinin sağlıklı ve güvenli üretimi, işlenmesi ve muhafaza edilmesi için gerekli olan teknolojileri iş hayatında uygulayabilen, sürdürülebilirlik ve inovasyon odağında bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip eden ve katkıda bulunan, mesleki ve etik sorumluluğa sahip süt teknikerleri yetiştirmektir.

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programının amacı; sütün işlenmesi, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, süt ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip, bu bilgi birikimi ile Süt Sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Süt Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir

Süt Teknikerlerinin Görev Tanımı ve Görev Alanları Nedir?

Görev tanımı:

Süt Teknikeri, süt ve ürünleri ile diğer gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesini, ambalajlanmasını, depolanmasını, toplanmasını ve taşınmasını sağlayarak, bu ürünlerin; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminasyonunun önlenmesinde görev alırlar. Aynı zamanda süt ve ürünlerinden alınan numunelerde duyusal, fiziksel, kimyasal, fizyolojik ve mikrobiyolojik kontrol ve analizleri gerçekleştiren, sorumlu amir ile birlikte verileri yorumlayan kişidir.

Görevleri:

  • İş organizasyonunu yapmak
  • Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak
  • Depolama koşullarını kontrol etmek ve düzenlemek
  • Analiz öncesi hazırlık yapmak
  • Numuneyi analize hazırlamak
  • Numunenin duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizlerini yapmak
  • Analiz sonrası işlemleri yapmak
  • Analiz formlarını doldurmak
  • Analiz sonuçlarını mevzuatlara göre değerlendirmek
  • Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir

Süt Teknikerlerinin İş Olanakları

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilere ‘’Süt Teknikeri’’ unvanı verilmektedir. Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında, “Süt Teknikeri” olarak çalışabilir, ya da bazı gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olabilirler. Ayrıca kendilerine ait işletmelerde de çalışmaları mümkündür.

Süt Teknikeri Çalışma Alanları (Kamu ve Özel sektör)

1 - Süt sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında süt teknikeri olarak çalışabilir 

2 – Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kontrol laboratuvarlarında,

3 – Yöresel Süt Ürünlerimiz oldukça zengin olup program mezunlarına duyulan ihtiyacı daha da artıracaktır. 

4- Hıfzıssıhha Enstitüsü

5- Belediyeler

6- Süt ve diğer bazı gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler

7- İl Sağlık Müdürlükleri

8- Her türlü süt ürünlerini işleyen fabrikalar ve ilgili ürünlerin ambalajlandığı ve depolandığı işletmeler

9- Süt ürünlerininde bulunduğu farklı gıda maddelerinin üretildiği işletmelerde gıda mühendislerine yardımcı teknik eleman olarak

10-İşletmelerin kalite kontrol merkezleri.

11- Bebek maması, İlaç ve fonksiyonel gıda üreten işletmeler

12- Starter kültür üretimi yapan ticari amaçlı mikrobiyoloji laboratuvarları

13- Çevre koruma laboratuvarları

 

Mezuniyet Koşulları ve Derecesi:

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programlarını başarıyla tamamlayan mezunlar; Süt Teknikeri olmaya hak kazanır ve Gıda İşleme Bölümünden ön lisans diploması alırlar. En az 120 AKTS lik dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Öğrencilerin mezuniyet öncesinde (30 iş günü) endüstriye dayalı staj eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Ders Programı için  tıklayınız...

Ders İçerikleri ekler kısmındadır.

Eğitim Bilgi Sistemi için tıklayınız...

Üst Eğitim Programlarına Geçiş

Süt ve Süt Ürünleri Programı mezun olan öğrencilerin, lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Süt Teknolojisi”, “Gıda Mühendisliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Gıda Teknolojisi” ve “Kimya” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

Dikey Geçiş Sınavı Sonucunuza göre:

Süt Teknolojisi, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Teknolojisi ve Kimya gibi Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında Alınan Dersler

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı dersleri: Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve İngilizce dersleri, temel bilgilerin geliştirilmesi ve alana altyapı sağlanması amacıyla; Süt İşl. Temel İşlemler, Genel Kimya, Gıda kimyası, Genel Mikrobiyoloji, Mesleki Matematik, Süt Hay.Yet., Gıda Ambalajlama Teknikleri, Süt Tesisleri Kuruluş ve Org., Süt Mikrobiyolojisi, Hijyen ve San, Laboratuvar Teknikleri, İçme Sütü ve Konsantre Süt Teknolojisi, Çiğ Süt Analizleri, Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi, Peynir Üretim Teknikleri, Gıda Endüstri Makineleri, Tereyağı Üretim Teknolojisi, Gıda Katkı Maddeleri, Dondurma Üretim Teknolojisi, Süt Ürünleri Analizleri ve Süt Yan Ürünleri gibi dersler verilmektedir.

Süt Teknikerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

İş disiplinine sahip,

Laboratuvara ait araç ve ekipmanların kullanımına özen gösteren,

El ve parmaklarını ustalıkla kullanan,

Göz ve el koordinasyonunu sağlayan,

Dikkatli ve sorumluluk sahibi,

İş güvenliğine dikkat eden,

Yaşam boyu öğrenme isteği olan,

Mesleki eğitim almış kişiler olmaları gerekir.

Eğitim Dili

Türkçe

Bölümde Görevli Akademik Kadro:

Prof. Dr. Songül ŞENTÜRKLÜ

Dr. Öğr. Üyesi. Ahmet UZATICI

Öğr. Gör. Ertuğrul BİLGÜCÜ

Öğr. Gör. A. Erbili BODUR

 

 

 

Ekler

Ders İçerikleri.pdf