BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI
Vizyon
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi programı vizyonu; eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri ile bilime, teknolojiye, endüstriye ve topluma, sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında katkıda bulunan, gıda sistemini her açıdan değerlendirerek yenilikçi ürün ve teknolojik çözümler üretebilen ve ulusal ve uluslararası platformda tanınan bir program olmaktır.
Misyon
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program misyonu; gıda sistemini bilen, aldığı bilimsel eğitim ışığında gıdaların sağlıklı ve güvenli üretimi, işlenmesi ve muhafaza edilmesi için gerekli olan teknolojileri iş hayatında uygulayabilen, sürdürülebilirlik ve inovasyon odağında bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip eden ve katkıda bulunan, mesleki ve etik sorumluluğa sahip gıda teknikerleri yetiştirmektir.
Gıda Teknolojisi Programının amacı; gıda hammaddeleri, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında “Gıda Teknikeri” unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmektir.
Gıda Teknikerlerinin Görev Tanımı ve Görev Alanları Nedir?
Görev tanımı:
Gıda Teknikeri, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesini, ambalajlanmasını, depolanmasını, toplanmasını ve taşınmasını sağlayarak, gıdaların; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminasyonunun önlenmesinde görev alırlar. Aynı zamanda gıdalardan alınan numunelerde duyusal, fiziksel, kimyasal, fizyolojik ve mikrobiyolojik kontrol ve analizleri gerçekleştiren, sorumlu amir ile birlikte verileri yorumlayan kişidir.
Görevleri:
Gıda Teknikerlerinin İş Olanakları
Gıda Teknolojisi ve Süt ve Süt Ürünleri Programından mezun olan öğrencilere ‘’Gıda Teknikeri’’ unvanı verilmektedir. Gıda İşleme Bölümü programlarından mezunlar, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında, “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilir, ya da bazı gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olabilirler. Ayrıca kendilerine ait işletmelerde de çalışmaları mümkündür.
Gıda Teknikeri Çalışma Alanları (Kamu ve Özel sektör)
1 - Gıda sanayii ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir
2 -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Laboratuvarları kontrol laboratuvarı,
3 - Hazır yemek sanayii de program mezunlarına duyulan ihtiyacı daha da arttırmıştır.
4- Hıfzısıhha Enstitüsü
5- Belediyeler
6- Gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilirler
7- İl Sağlık Müdürlükleri
8- Su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler
9- İçme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezleri.
10- Çevre koruma laboratuvarları
11- İlaç işletmeleri
Mezuniyet Koşulları ve Derecesi:
Gıda Teknolojisi Programını başarıyla tamamlayan mezunlar; Gıda Teknikeri olmaya hak kazanır ve Gıda İşleme Bölümünden ön lisans diploması alırlar. En az 120 AKTS lik dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar. Ayrıca öğrencilerin mezuniyet öncesinde (30 iş günü) endüstriye dayalı eğitimi başarıyla yapmaları gerekmektedir.
Eğitim Dili
Türkçe
Üst Eğitim Programlarına Geçiş
Gıda Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilerin, lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Dikey Geçiş Sınavı Sonucunuza göre: Gıda Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Beslenme ve Diyettik, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Kimya, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji gibi Lisans alanlarından birinde kariyer yolculuğuna devam edebilir.
Gıda Teknolojisi Programında Alınan Dersler
Gıda Teknolojisi Programında alınan dersler: Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve İngilizce dersleri, temel bilgilerin geliştirilmesi ve alana altyapı sağlanması amacıyla; Gıda Teknolojisi, Genel Kimya, Biyokimya, Temel Mikrobiyoloji, Temel Matematik, Gıda Muhafaza ve Paketleme Teknikleri, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Sağlığı Güvenilirliği ve Gıda Mevzuatı, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon dersleri verilmektedir. İkinci yılda mesleki yeterliliklerin kazanılması amacıyla; Bitkisel Yağ Teknolojisi, Süt Ürünleri Teknolojisi, Et Ürünleri Teknolojisi, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojileri, Organik Tarım ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Hazır Yemek Sistemleri ve Özel Gıda Teknolojisi, Gıda Teknolojileri Uygulamaları, Gıda Analiz Uygulamaları, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Makineleri, Gıda Paketleme Teknolojisi , Fonksiyonel Gıda Üretimi ve Beslenme Prensipleri dersleri verilmektedir.
Gıda Teknikerinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
İş disiplinine sahip,
Laboratuvara ait araç ve ekipmanın kullanımına özen gösteren,
El ve parmaklarını ustalıkla kullanan,
Göz ve el koordinasyonunu sağlayan,
Dikkatli ve sorumluluk sahibi,
İş güvenliğine dikkat eden,
Yaşam boyu öğrenme isteği olan,
Mesleki eğitim almış
kişiler olmaları gerekir.
Bölümde Görevli Akademik Kadro:
Prof. Dr. Songül ŞENTÜRKLÜ
Dr. Öğr. Üyesi A. Gülin ESER
Dr. Öğr. Üyesi Nergis KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Burcu HARMANTEPE
Öğr. Gör. Dr. Serpil ADAY
Öğr. Gör. Ertuğrul BİLGÜCÜ