Türkiye’de “Sürdürülebilir tarım” alanında uzun soluklu projelerde çalışan ilk akademisyen olan ÇOMÜ Biga Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Teknolojisi ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Songül ŞENTÜRKLÜ aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde en uzun dönemli “Sürdürülebilir tarım” projelerinde yer alan ilk Türk akademisyen oldu.
ABD’nin bazı eyalet üniversiteleri, tarım bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli enstitüleri ile iş birliği içinde yürütülen sürdürülebilir tarım projelerinde 11 yıl boyunca konuk öğretim üyesi ve araştırmacı statüsünde görev alan Doç. Dr. ŞENTÜRKLÜ “Topraktan çatala” tabir edilen bu sürecin; doğal kaynakların tahribatını önleyen, toprağın daha verimli bir şekilde kullanılmasını hedefleyen tarım teknolojileri ve teknik uygulamalar içerdiğini ifade etti.
Çalışmalarda, kaliteli ve yeterli miktarda gıda maddesinin, toprağa, çevreye, suya, bitkiye ve insan sağlığına zararlı etkilerini azaltarak üretim yapmayı amaçladıklarını söyleyen Doç. Dr. ŞENTÜRKLÜ, toprak sağlığını korumaya yönelik üretim planlamasının yapılarak hem daha verimli gıda ve yem üretebildiğini hem de daha ekonomik koşullarda hayvan beslendiğini vurguladı.
ABD’nin doğa kaynaklarını koruma amaçlı ve 1945 yılından beri faaliyet gösteren eğitim-araştırma kuruluşu olan Toprak ve Su Koruma Derneği (SWCS) tarafından “En İyi Araştırmacı Ekibi Onur Ödülü’ne layık görülen projelerinin (Sürdürülebilir Tarımda Entegre Tarım-Hayvancılık ve Eğitim) pek çok akademik yayına dönüştüğünü belirten Doç. Dr. Songül ŞENTÜRKLÜ, proje çıktıları ile çiftçilere ve öğrencilere yönelik eğitimlerin düzenlendiğini, projelerin aynı zamanda ABD Tarım Bakanlığı ve çeşitli kuruluşlar tarafından bütünleyici tarım teknikleri olarak kabul edilerek gelecekteki araştırmalara referans gösterildiğini söyledi.
Doç. Dr. ŞENTÜRKLÜ, kendisine projelerde yer alma imkanı sağlayan başta ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT olmak üzere ÇOMÜ ve Biga MYO Yönetimine teşekkür etti.