Meslek Yüksekokulumuz Elektrik ve Enerji Bölümü, Elektrik Programı Öğr. Gör. Dr. İbrahim GÜNEŞ, TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Projesi kapsamında yürütülen “USP ile Nano-Hidroksiapatit Kaplı Cam Deney Tüplerinin İmalatı ve NHA-PRF Hazırlanması” başlıklı projede araştırmacı olarak görev almaktadır. Proje kapsamında 9-12 Aralık 2024 tarihlerinde Ankara Ostim Teknopark ofisinde önemli deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Projenin amacı, Trombositten Zengin Fibrin (PRF) hazırlama süreçlerinde mevcut cam ve silika kaplı plastik tüplerin neden olduğu sağlığa zararlı etkileri ortadan kaldırmak ve nano-hidroksiapatit (nHA) kaplı cam tüplerin geliştirilmesidir. Bu amaçla, USP tekniği kullanılarak kaplama işlemleri optimize edilmiş, biyouyumlu, hızlı ve kaliteli PRF hazırlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülmüştür.
Proje kapsamında Ankara Ostim Teknopark’ta, IDASONIC Nanokaplama Teknolojileri Ltd. ortaklığıyla, şirketin kurucu ortakları ve yürütücüleri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Vildan BİLGİN, Prof. Dr. Ayşe KÜÇÜKARSLAN ve Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emrah SARICA’nın katkılarıyla USP cihazının imalatı tamamlanmış ve cam tüplerin kaplama optimizasyon çalışmaları yürütülmüştür. Çalışmalarda ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa TUNALI ve Prof. Dr. Esra ERCAN ile Dr. İbrahim GÜNEŞ aktif rol almıştır. Elde edilen sonuçların mekanik dayanım açısından başarılı olduğu gözlemlenmiş ve iyileştirilmeler üzerine yeni kararlar alınarak bu çalışmaların ilerleyen süreçte devam edeceği belirtilmiştir.
Proje, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında teknoloji geliştirme alanında önemli bir adım olup, üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma hedeflerine katkı sağlamaktadır. Projenin Ankara’da yürütülen bu aşamaları, disiplinler arası iş birliğinin etkin bir şekilde sağlanması ve akademik çıktıların sanayi uygulamalarına dönüştürülmesi açısından kritik bir rol üstlenmektedir.
Üniversitemizin araştırma misyonuyla uyumlu bu çalışmalar, teknoloji geliştirme ekosisteminde üniversitemizin rolünü güçlendirerek ulusal düzeyde katma değer yaratılmasına olanak sağlayacaktır.