Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

Yüksekokul Müdürümüzün 21 Mayıs Dünya Süt Günü Mesajı - 21 Mayıs 2013

     Biga Meslek Yüksekokulu müdürü Doç. Dr. Şemun Tayyar’ın “Dünya Süt Günü” mesajı;

     Doğduğumuz andan itibaren tüketmeye başladığımız sütün önemini ve tüketimini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1956 yılından beri 21 Mayıs “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır.

     Mucizevî bir besin kaynağı olan süt içeriğindeki protein, vitamin ve mineraller açısından sağlıklı beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir. Yaşamımızın her aşamasında gerekli olan “SÜT” özellikle bebeklerin kemik ve vücut gelişimlerinde kalsiyum kaynağı olması, çocukluk, gençlik, hamilelik ve yaşlılık dönemlerinde insan beslenmesinde (fiziksel ve zihinsel gelişimde) çok önemli bir role sahiptir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde günlük kişi başına tüketilen süt miktarı çok yüksek iken bu oran ülkemizde henüz istenilen seviyelerde değildir.

     Sütün yanında peynir, yoğurt, ayran, vb. ürünlerin de sağlımız için tüketilmesi gerekiyor. İçeriğindeki A vitamini göz ve diş sağlımız için, E vitamini bağışıklık sistemimiz için, D vitamini ise kemik ve diş gelişimi destekliyor. Bunlara ilaveten uzmanlar bazı kanser türlerinin önlenmesinde süt tüketiminin önemine dikkat çekiyorlar. Özellikle hijyenik süt tüketilmesi, sokak sütü tüketiminden vazgeçilmesi amacıyla halkın bilinçlendirilmesi ve süt tüketiminin artırılarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için biz akademisyenlere ve üniversitelere büyük görevler düşmektedir.

     “Bol sütlü ve sağlıklı günler dileklerimle”.