Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

Öğr. Gör. Dr. Gülmira NAMATOVA'nın kitapları ALMANYA'DA yayınlandı.

                       

189-ioyf-r1.jpg


Biga Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gülmira NAMATOVA'nın ''KAZAKİSTAN'DA KORE İŞLETMESİ'' ve ''KAZAKİSTAN PETROL EKONOMİSİ'' isimli kitapları ALMANYA'da LAP LAMBERT Academic Pulishing tarafından yayınlanmıştır. Dr. Gülmira NAMATOVA; ''KAZAKİSTAN'DA KORE İŞLETMESİ" isimli kitabında, Kazakistan Cumhuriyeti Orta Asya'da hızlı gelişmekte olan bir devlettir. Kazak Türklerinin gelenekleri Korelilerle benzemektedir. Çünkü Korelilerde de Kazaklarda olduğu gibi, büyüklere olağanüstü saygı, aile bağlılığı ve namus duygusu vardır. Bu bahsedilen gelenekler zamanında yolsuzluğa neden olmuştur, örnek vermek gerekirse: aile ve kabile bağlantılı olan yüksek seviyedeki yönetici, mutlaka aile ve kabile üyelerini  işe alıyor ve ancak belli bir yaştan sonra üst yöneticiler olabiliyorlardı. Bu da genç ve Avrupa'da yetişmiş işletme uzmanlarının ilerlemesini ve ekonomi sektörünün gelişmesini engelliyordu. 

Kore dili Altay grubuna ait ve Türk-Moğol dillerine, dil yapısı bakımından çok benzemektedir. Eski Türk-Moğol Şamanizm inançları da ayni motifleri taşımaktadır. Yeni Kore İşletme sistemi, Amerika ve Japon İşletmesinden tecrübe edinmiş ve uygulamada işletmelerini kendi milli geleneklerine uygun seklide tasarlamışlardır. Böylelikle de başarı elde etmişlerdir. Avrupa ve Amerikan  işletme sistemi farklılık gösterdiğinden, Kazakistan Cumhuriyeti Kore İşletme sistemini benimsemiştir. Kazakistan Cumhuriyetinin Kore İşletme sistemini benimsemesi yukarıda bahsedilen geleneklerin benzemesi ve özellikle Kazakistan'da 200 bine yakın Korelilerin  yaşamasından ve her sosyal konuda çok başarılı olmalarından kaynaklanmaktadır.

''KAZAKİSTAN PETROL EKONOMİSİ'' isimli kitap ise 3 bölümden oluşmaktadır; 

1. Kazakistan-Türkiye petrol ekonomisi ilişkisi
2. Rusya-Türkiye petrol ekonomisi ilişkisi
3. Kazakistan'ın petrole dayalı ekonomik gelişmesi

Kitap 1996-2010 yılları arasındaki bilgileri kapsamaktadır. Kazakistan'ın ekonomik gelişmesinde Türkiye'nin rolünden, Kazakistan'ın petrol rezervleri ve ekonomik projeleri,
Türkiye ile Rusya'nın gaz ve petrol satışında ekonomik gelişmeleri ile Avrupa, Kazakistan ve Rusya bilim adamlarının görüşleri ve geleceğe ilişkin beklentileri hakkında bilgiler verilmiştir.