Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

“Kanserin Genel Belirtileri ve Kanser- Sigara İlişkisi" Konulu Konferans Düzenlendi
Biga Değerleri Topluluğu tarafından organize edilen “Kanserin Genel Belirtileri ve Kanser- Sigara İlişkisi” konulu konferans, 12 Mart 2014 Salı günü Biga Meslek Yüksekokulu Konferans salonunda düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Topluluk Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Bahaddin ZAYİM; “Sıkıntılı ve zor günlerde en yakın arkadaş olarak gördüğümüz sigara aslında  zaman içersinde bizden birçok değeri götürmektedir. Yıllarca sigara kullanıp, onu yenen biri olarak siz öğrenci arkadaşlarıma sigaraya hiç başlamamınızı, kullanıcı iseniz de en kısa zamanda bırakmanızı tavsiye ediyorum. Yaşanmışlıklar göstermektedir ki kullanım zamanı arttıkça sigarayı bırakma süreci de artmaktadır.” dedi.

Konferansta konuşan Biga Devlet Hastanesi Eğitim Hemşiresi Nilay OFLAZ, “Çağımızın en çok çekinilen sağlık sorunlarından biri kanser ve tüm kanser çeşitlerinin %30'u sigarayla ilişkilidir. Özellikle akciger kanserine yakalanan hastaların  % 80-90 gibi büyük bir oranında sigara kullanımı tespit edilmiştir. Sigara ayrıca gırtlak, mide, rahim ağzı kanser gibi farklı kanser türlerine de neden olmaktadır. Sigara dumanı içerdiği 4000'e yakın kimyasal maddeden dolayı vücudumuzda yapısal ya da fonksiyonel kalıcı etkiler oluşturur. Bu etkiler gerekli önlemler alınmazsa insanların ölümüne neden olabilmektedir. Gençliğin etkisiyle spor gibi farklı aktivitelere yönelmeniz sizleri sigaradan uzak tutacaktır. ” dedi. 

Biga Devlet Hastanesi Hasta Kabul Birim Sorumlusu Öznur ARSLAN ise  “Sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamıyorsanız profesyonel yardım almak için devlet hastanelerinin ilgili birimlerine  başvurabilir ayrıca Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak da yardım alabilirsiniz.” dedi.

Oldukça yoğun katılımla gerçekleşen konferansın sonunda öğrencilere çeşitli kanser türleri ile sigarayı bırakma yolları ile ilgili broşürler dağıtıldı.

154-dmua-r1.jpg
154-dmua-r2.jpg