Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

"Hayvansal Kökenli Gıda Zehirlenmeleri ve İlaç Kalıntı Riskleri" konulu konferans düzenlenmiştir
Biga Meslek Yüksekokulu konferans salonunda 18 Mayıs 2016 Çarşamba günü, Biga Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Yrd.Doç.Dr. Songül ŞENTÜRKLÜ tarafından organize edilen VETAŞ Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş. personeli Dr. Veteriner Hekim Kemal AKSOY'un konuşmacı olarak katıldığı "Hayvansal Kökenli Gıda Zehirlenmeleri ve İlaç Kalıntı Riskleri" konulu konferans düzenlenmiştir.

Konferansta konuşan Dr. Veteriner Hekim Kemal AKSOY; ''Hayvansal kökenli gıda zehirlenmeleri ve bu gıdalardaki ilaç kalintıları insan sağlığı açısından ciddi sağlık problemleri meydana getirmektedir. Özellikle toplu gıda tüketiminin olduğu kantin, yemekhane, lokanta gibi yerlerde sık sık gıda zehirlenmeleri ile karşılaşılmaktadir. Gıda zehirlenmesi sebeplerinin tamamen gıdaların sağlikli koşullarda muhafazası,pişirilmesi ve satışa sunulmasıyla direkt ilgili olup özellikle hayvansal gıdaların son kullanma tarihini geçmeden tüketilmesi, hijyenik koşullarda saklanması,pişirilmesi,soguk zincirde muhafazası (ortalama 0-4C) çok önemlidir  ve gıda zehirlenmeleri sonucunda  insanlarda bulantı,kusma,ishal,baş dönmesi,yüksek ateş,bilinç kaybı ve ölüme kadar götüren saglik sorunları meydana gelebilmektedir. Yine hayvansal gıdalarda ilaç kalıntılarıda cok ciddi sağlık problemi olarak karşımıza çıktığı dokularda hasarlara, hastaliklara karsi direncin düşmesine,üreme ve davraniş bozukluklari gibi sağlik sorunlarını beraberinde getireceği anlatılmıştır. Hayvanlarda hastalıkları tedavi ve koruma amaçlı uygulanan ilaçların hayvan dokularinda ve hayvansal ürünlerde et,süt,yumurta,balik,bal gibi kalıntı birakmaktadırlar, bu nedenle hayvansal kökenli dokuların bu ilaçlardan arınmasını tamamladıktan sonra tüketime sunulmalıdır.'' demiştir.

Öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen konferans,konu ile ilgili soruların cevaplanması ile son buldu. Konferans etkinliğinin bitiminde günün anısına, Dr. Veteriner Hekim Kemal AKSOY'a ve etkinliğin sponsoru 281 Sayılı Biga Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı MEHMET TINAZ'a Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr.Suat UĞUR tarafından teşekkür plaketi takdim edilmiştir.

282-qhnn-r1.jpg
282-qhnn-r2.jpg
282-qhnn-r3.jpg