Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

Deprem Gerçeğini Unutmadık Unutturmadık.

Biga Meslek Yüksekokulu Biga Değerleri Topluluğu tarafından organize edilen “Deprem ve Deprem Gerçeği” konulu konferans, Mali Müşavir ve Öğretim Elemanı Bahaettin ÇETİN’in sunumu ile 13 Mart 2019 Çarşamba günü Biga Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenmiştir.

Moderatörlüğünü Biga Değerleri Topluluğu üyesi Yerel Yönetimler Programı 2.sınıf öğrencisi Gizem Cennet KUBUR’un yaptığı konferansta konuşan Bahaettin ÇETİN; “Ülkemizde her yıl 1-7 Mart tarih aralığı ''Deprem Haftası'' olarak kabul edilir. Deprem haftasının amacı, önemli bölümü 1. derece deprem bölgesi olan ülkemizde vatandaşlarımızın depreme karşı hazırlıklı olmasını sağlamaktır. Bildiğiniz gibi, binlerce vatandaşımızın ölümüne ve yaralanmasına neden olan 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrasında ülkemiz genelinde depremden korunma yollarının anlatıldığı bir çok seminer verilmişti. Ben de  o dönemlerde kamuoyunda “Deprem Dede” olarak bilinen rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın verdiği eğitimlere katılarak “Deprem Eğitici Sertifikası” almıştım. Bugüne kadar birçok kamu ve özel sektör kuruluşunda depremden korunma konusunda bilgilendirme eğitimleri verdim.” demiştir. Birey olarak deprem öncesi, deprem esnasında ve deprem sonrası yapılacak eylemler ile depremden korunmayı başarabileceğimizi veya maddi ve manevi zararları minimize edebileceğimizi belirten  ÇETİN; “Depremden korkmakla hiçbir şey elde edemeyiz. Bunun en güzel örneği Japonya’dır. Bizler, deprem gerçeğini asla unutmadan bu günden itibaren olası bir depremde zarar görmememiz için; evimizde deprem çantamızı hazırlamalı, güvenli bölgeleri tespit etmeli ve eşyalarımızı sabitlemeliyiz. Deprem esnasında kesinlikle balkon ve merdivenlere yönelmemeli, deprem öncesi tespit etmiş olduğumuz evimizin/okulumuzun güvenli bölgelerinde çömelip-küçülerek ve tutunarak depremin bitmesini beklemeliyiz. Deprem sonrasında ise güvenli bir alana çıkmalı, ailece önceden belirlemiş olduğumuz bir noktada biraraya gelmeliyiz. Unutulmamalıdır ki; insanlar deprem esnasında yaşadıkları korku ve paniğin etkisi ile bilinç dışı hareketlerde bulunmaktadırlar ki bu durum önlenebilecek olası bir çok maddi ve manevi zararın daha da artmasına yol açmaktadır. Yaşanılan bu korku ve panik ise, ancak ve ancak aile, okul ve diğer kurumlar bazında sık sık yapılacak olan tatbikatlar ile önlenebilir veya azaltılabilir.” demiştir.

Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve öğrencilerinin yüksek katılımı ile gerçekleşen konferans, öğrenci sorularının Bahaettin ÇETİN tarafından cevaplanması ile sona erdi.          Öğrencilere Depremden Korunma Yöntemlerinin anlatıldığı bilgi notlarının dağıtıldığı etkinliğin bitiminde günün anısına, Öğretim Elemanı Bahaettin ÇETİN’e Biga Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr.Gör.Ertuğrul BİLGÜCÜ tarafından teşekkür plaketi takdim edilmiştir.