Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONULU KONFERANS
Kozçeşme Kasabasında 8 Mart 2014 Cumartesi günü saat 20.00'de kasaba halkını ceviz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgilendirmek üzere Biga Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Hasan KOCABIYIK bir konferans vermiştir.

Dünya'da ceviz üretimi, Türkiye ve Çanakkale'nin ceviz üretimindeki yeri konularına değinilen konferansta Öğretim Görevlisi Hasan KOCABIYIK, “Türkiye, Ceviz üretiminde Dünya üçüncüsü olmasına rağmen Dünya'nın ikinci büyük ceviz ithalatçısı konumundadır. Türkiye'de tüketilen cevizin %70' i ithal edilmektedir. Ve bu açık gün geçtikçe büyümektedir. Buna paralel olarak ceviz fiyatları sürekli artmakta ve ülkemizin milyonlarca dolarlık döviz kaybı söz konusu olmaktadır. Bölgemiz ceviz yetiştiriciliği için son derece uygun şartlara sahiptir. Bu nedenle çiftçilerimiz ceviz yetiştiriciliği sayesinde yüksek verim sağlayayan ve ürünlerini yüksek fiyatlara satabilecekleri karlı bir sektöre yatırım yapmış olacaklardır.  Son yıllarda yurtdışından ülkemize ithal edilen hibrit ceviz fidanları sayesinde hem verimli hem de daha kaliteli ürün yetiştirmek mümkün hale gelmiştir. Bu hibrit ceviz fidanlarının üretimi yaygınlaşmış olup İlçemize bağlı köylerde hibrit ceviz bahçeleri kurulmuştur.”

Öğretim Görevlisi Hasan KOCABIYIK konuşmasına ; “Hibrit ceviz fidanları kendi kendilerini tozladığı için tozlayıcıya ihtiyaç duymamaktadır. Çiçekleri salkım yapıda olup bir salkımda 18 taneye kadar ceviz yapabilmektedir. Böylelikle verimleri Amerikan ceviz çeşitlerine göre en az iki kat daha fazladır.  Bu ağaçların kökleri 32 metre derine gittiğinden su ihtiyacını yeraltı sularından karşılamaktadırlar. Kıraç ceviz denen bu çeşitler dördüncü yılda ekonomik anlamda ürün vermektedir. Kabuklar orta sertlikte olup loplar parçalanmadan çıktığı için ürünün albenisi artmaktadır. Mayıs ayından temmuz ayına kadar çiçek açtığından çeşit yediveren özellikte olup ağaçlar yarı bodur formundadır. Ve en çok 6 metre boylanmaktadır.” diyerek son vermiştir. Konferans sonunda üreticilerin sorularını cevaplamıştır.
155-myjk-r1.jpg