Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

ÇANAKKALE'DE KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİ
237-tham-r1.jpg

Biga Meslek Yüksekokulu Kooperatifçilik Programı 1. ve 2. Sınıf öğrencileri Program Danışmanı Öğr. Gör. Muradiye ÖZEL ÖDÜL gözetminde T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV) Türkiye Temsilciği işbirliği ile Çanakkale Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü tarafından, 4-5 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlenen ‘Kooperatif Girişimciliği Eğitim Programı'na katıldılar.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Salonlarında düzenlenen programının açılış konuşmaları, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı DAĞ, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yede AKUT, DGRV Türkiye Temsilcisi İfakat GÜRKAN ve Çanakkale Ticaret İl Müdürü Dr. Hüsniye FIRAT tarafından yapıldı. Konuşmalarda, kooperatifçilik ve kooperatif girişimciliğinin önemi hakkında bilgiler verildi.

Çanakkale Merkez ve İlçelerinden gelen katılımcılar ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulunda kooperatifçilik eğitimi alan öğrenciler tarafından ilgiyle izlenen ''Kooperatif Girişimciliği Eğitimi'', 140 kişinin katılımı ile gerçekleşti. İki gün süren eğitim programı boyunca Çanakkale il ve ilçelerinde faaliyet gösterecek yeni kooperatifler kurulmasına yönelik çalışmalara başlanacağı, farklı katılımcılar tarafından ifade edildi. Ayrıca katılımcılar ilimizde var olan kooperatiflerin daha verimli ve etkin bir şekilde faaliyet göstermeleri için, kooperatif yönetici ve ortaklarına yönelik eğitim programlarının da düzenlenmesi talebinde bulundular.

Alman Kooperatifleri Konfederasyonunun (DGRV) eğitimcileri olarak Prof.Dr. Selehattin Kumlu ve Arzu Gözel tarafından sunulan eğitimde; başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada, birer işletme modeli olarak kullanılan kooperatifçiliğin anlamı ve ilkeleri, diğer ticari kuruluşlar ve örgütlenme biçimlerinden farklılıkları hakkında bilgiler verildi. Ayrıca eğitimciler girişimcilik ve yeni iş fikirlerinin oluşturulması konularında da interaktif bir ortamda katılımcılara yönelik bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundular.

Çanakkale ili genelinde faaliyet gösteren başarılı kooperatiflerden örneklerinde paylaşıldığı eğitimde, Süleymanköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan GÜRBÜZ, Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tuncay GÜNGÖR, Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet AS ve Yeni Çiftlik Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin BULUT tarafından kooperatiflerin gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında katılımcılara bilgiler sunuldu.

Eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılara ''Kooperatif Girişimciliği Eğitimi Katılım Belgesi'' takdim edilmesi ile sona eren program boyunca her türlü etkinlikte görev alan Kooperatifçilik Programı öğrencilerinin heyecanı yüzlerinden okunuyordu.