Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Biga Meslek Yüksekokulu

SÜT ve ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ ÖĞRENCİLERİNDEN TEKNİK GEZİ
Biga Gerlengeç köyünde bulunan toplu süt sağım merkezine Öğr.Gör.Ertuğrul BİLGÜCÜ gözetiminde Süt ve Ürünleri Teknolojisi öğrencileri ile birlikte teknik inceleme gezisi düzenlenmiştir.

Gezi kapsamında Kaliteli ve sağlıklı çiğ süt üretiminde toplu sağım ünitilerinin önemi vurgulanmış olup, sağım sistemlerinin yerinde incelenme imkanı olmuştur. GMKA(Güney Marmara Kalkınma Ajansı) tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Gerlengeç köyünde verilen eğitimler sonucunda faaliyete geçirilen Toplu sağım ünitesi ile birlikte bölgeden elde edilen çiğ süt Toplam Canlı Sayısı(Mikroorganizma) ve Somatik hücre sayısı bakımından AB kriterlerine uygun süt üretiminin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Gerlengeç Köyü Kalkınma Kooperatif Başkanı Ümit AYDEDE toplu sağım ünitelerinin kurulması ile köylerinde Mastitis(Meme İltihaplanması) hastalığında %90'a yakın azalmanın olduğunu,böylece üreticilerin ilaç masrafı,veteriner masrafı gibi giderlerinde azalmanın olduğu,aynı zamanda sağlıklı hayvanlardan süt veriminde artışların gözlendiğini belirmişlerdir.Toplu sağım ünitesine geçilmesiyle birlikte Hayvan sayısı artışı olmadan toplanan süt üretiminde hayvan başına 3-4 lt.süt üretimim artışı sağlanmıştır.

Bununla birlikte AYDEDE; AB kriterlerine uygun olarak ürettiğimiz sütümüzeprim uygulamasının yapılmasının gerekliliğini vurgulamıştır.
351-klty-r1.jpg
351-klty-r2.jpg